Connect with us

Sağlık

Tuzlu Suyla Gargara Yapmanın COVID-19’a Etkisi Kanıtlandı

Published

on

Bilim insanları, 9.398 yetişkin üzerinde gerçekleştirilen araştırmada, tuzlu suyla gargara yapmanın ve burun yıkamanın COVID-19 ile ilişkili solunum semptomlarını iyileştirip iyileştiremeyeceğini inceledi.

Araştırmanın sonuçlarına göre günde dört kez tuzlu suyla gargara yapan veya burunlarını yıkayan katılımcıların, COVID-19 nedeniyle hastaneye kaldırılma oranları, bu uygulamayı yapmayanlara göre yüzde 40’a kadar daha düşük çıktı.

Araştırma kapsamında, COVID-19 testi pozitif çıkan 18 ila 65 yaşları arasındaki 9.398 yetişkin incelendi. Gargara ve burun çalkalama uygulamalarının hastaneye yatış oranlarını belirlemek amacıyla katılımcılara 14 gün boyunca düzenli olarak bu işlemleri yapmaları talimatı verildi. Kontrol grubunda bu talimatı almayan katılımcılarda hastaneye yatış oranı yüzde 58,8 olarak belirlendi.

Hastane Yatış Oranlarında Azalma

Araştırmacılar, düşük doz tuzlu su kullanan katılımcılarda hastaneye yatış oranının yüzde 18,5’e düştüğünü, yüksek doz kullananlarda ise yüzde 21,4 düşüş olduğunu tespit etti. Bu sonuçlar, kontrol grubuna göre yüzde 40 oranında daha düşük bir hastaneye yatış oranını gösterdi.

Uzmanlar; tuzlu suyun burun tıkanıklığı, burun akıntısı, geniz akıntısı, sinüs ağrısı ve basıncı gibi semptomları azaltmada etkili olabileceğini belirtirken bu sonuçların evde uygulanabilir bir önleyici tedavi olarak değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.