Connect with us

Gündem

Uyuz Vakaları Artıyor: Dermatoloji Kliniklerinde Yüzde 25 Artış

Published

on

Uyuz hastalığı ile ilgili bilgi veren Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Dermatoloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Aslı Tokmak, “Uyuz hastalığı son yıllarda ülkemizin sık göç almasının yanı sıra deprem sonrası çadır kentlerde toplu yaşamın etkisiyle artış göstermiştir. Uyuz hastalığı, insanlarda ve hayvanlarda farklı etkenlere bağlı olarak meydana gelir. Bu nedenle hayvanlarda görülen uyuz, insanlara bulaşmaz. Uyuz hastalığı insandan insana bulaşır.” şeklinde konuştu.

Uyuzun bulaşma riskine dikkat çeken Uzm. Dr. Tokmak, “Uyuz paraziti uçamaz, zıplayamaz. Kısa süreli temasla bulaşma ihtimali düşüktür. Uzun süreli temaslar, aynı yatakta uyumak, aynı koltukta oturmak, ortak kullanılan havlular ve kıyafetlerle bulaşır. Mağazalarda denediğiniz kıyafetlerle de uyuzun bulaşma ihtimali var. Kıyafeti satın aldıktan sonra yıkayarak giymek, bulaşma riskini azaltabilir.” dedi.

Uyuz hastalığının hemen belirti vermediğini ve kaşıntının 3-6 hafta sonra başladığını belirten Uzm. Dr. Tokmak, kaşıntının özellikle geceleri arttığını sözlerine ekledi.

Belirtiler hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Tokmak, “Uyuz hastalığında özellikle el ve ayak parmak araları, el ve ayak bilekleri, koltuk altı, kasıklar, kalça, göbek çevresi, kadınlarda meme başlarında kaşıntı sık görülür. Erkeklerde genital bölgede kabarıklıklar görülebilir. Tedavi, bireyin yanı sıra ev halkının da katılmasıyla eksiksiz uygulanmalıdır. Temizlik de tedavinin önemli bir parçasıdır. Son 3-4 ayda giyilen kıyafetler 60 derecede yıkanmalıdır.” şeklinde konuştu.

Uyuz hastalığının halk sağlığı sorunu haline geldiğini vurgulayan Uzm. Dr. Tokmak, bu hastalığın utanılacak bir şey olmadığını ve hastaların temas ettiği kişilere durumu bildirmesi gerektiğini söyledi.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.