Sağlık
Uzmanlar Uyardı! Yatak Çarşaflarındaki Bakteriler Risk Taşıyor
Yapılan bir araştırmaya göre, bazı bekar erkeklerin yatak çarşaflarını yalnızca dört ayda bir değiştirirken, çiftlerin çarşaflarını ortalama ayda bir değiştiriyor ve en iyi durumda olan bekar kadınlar ise ortalama iki haftada bir çarşaflarını değiştirmektedir.
Uzmanlar ise çarşaflar, yorganlar ve yastıkların zamanla toz akarlarının ve bakterilerin üreme alanı haline geldiğini ve buna ek olarak da kirli yataklar yoluyla enfeksiyonlar bile bulaştırabildiğinden söz ettiler.
Alerji Riski
Yatak takımları ve yastıklar, görülemeyecek kadar küçük ama çok sayıda olan toz akarlarının üreme alanı haline gelmektedir. Yüzlercesi yalnızca bir gram tozda gelişebilmekte ve 90 güne kadar hayatta kalarak hızlıca üremektedirler.
Toz akarlarına karşı hassassanız ya da alerjik ritiniz varsa uykuya dalmakta zorluk yaşayabilir, gece daha sık uyanabilir ve hatta horlayabilirsiniz.
Enfeksiyon
Yapılan bir araştırmada enfeksiyonların kirli çarşaflardan bulaşabileceği ortaya çıktı. Bu sebeple kendinizi iyi hissetmediğinizde, özellikle de aynı yatağı paylaşıyorsanız enfeksiyonun yayılmasını önlemek açısından çarşafınızı hemen yıkamanız oldukça önemlidir.
Bakteri
Yatağınız düşündüğünüz gibi “tertemiz bir sığınak” öte olabilir. Genellikle ter, ölü deri ve toz akarlarını barındırmaktadır.
Yapılan bir araştırmada yastık kılıfında evcil hayvan mama kabından 39 kat daha fazla bakteri bulunduğu ve çarşaflarda diş fırçası kabından 5,4 kat daha fazla bakteri bulunduğu belirlendi.