Gündem
Yapay Zekâ Erkek Kısırlık Tedavisinde Sperm Tespitini 1000 Kat Hızlandıracak
Dr. Steven Vasilescu ve ekibi tarafından geliştirilen yapay zekâ yazılımı, ciddi kısırlık sorunu yaşayan erkeklerden alınan sperm örneklerinde kısırlık tespitini 1000 kat hızlandırabilir.
Sydney Teknoloji Üniversitesi’nde biyomedikal mühendislik alanında çalışan NeoGenix Biosciences şirketinin kurucusu Dr. Vasilescu, “İnsan gözü neye baktığını daha anlamadan yapay zekâ, potansiyel olarak kullanılabilir sperm hücrelerini tespit edebiliyor” diyor.
“SpermSearch” adını verdikleri yapay zekâ, menilerinde hiçbir sperm bulunmayan ve kısırlık sorunu yaşayan erkeklerin yüzde 10’unu oluşturan grup için çocuk sahibi olma sürecini kolaylaştırma potansiyeline sahip.
Bu tür vakaların teşhis sürecinde genellikle testisin bir bölümü cerrahi yöntemlerle alınıyor, sonra laboratuvara götürülüyor ve embriyologlar bu doku parçalarını mikroskop altında inceleyerek spermleri arıyorlar.
Eğer spermler bulunursa, bunlar alınarak yumurtalara enjekte ediliyor.
Dr. Vasilescu, bu süreçte birden fazla kişinin 6-7 saat boyunca çalışması gerektiğini ve yorgunluk nedeniyle yanlış teşhislerin yapılabildiğini belirtiyor.
“Bir embriyolog mikroskoptan baktığında birçok hücreden oluşan bir yapı görür. Bu yapının içinde kan bulunur, dokular bulunur… Milyonlarca hücrenin arasında yalnızca 10 sperm olabilir. Bu, samanlıkta iğne aramaya benziyor.”
kısırlık tedavisi için geliştirilen SpermSearch adlı yapay zeka ise örneklerin fotoğraflarını inceleyerek sağlıklı spermleri saniyeler içinde tanımlayabiliyor.
Dr. Vasilescu, bu işlemi gerçekleştirebilmek için yapay zekayı dokuların içinde bulunan spermlere ait binlerce fotoğrafla eğitmiş.
Bu durum bazı embriyologlar arasında endişeye neden olsa da apay zekanın hedefi, embriyologların işlerini ellerinden almak değil, onlara yardımcı olmaktır.
Dundee Üniversitesi’nden Dr. Sarah Martins da Silva, sperm tespitinde hızın kritik öneme sahip olduğunu belirtiyor.
“Bir kadının yumurta hücresi alındıktan sonra bu yumurtayı döllendirmek için sınırlı bir zaman penceresi bulunmaktadır. Bu süreci hızlandırabilme yeteneği büyük bir avantaj sunabilir.”
Son 40 yılda erkeklerdeki sperm sayısının yarı yarıya azalması, kısırlığın her geçen yıl artan bir sorun haline gelmesine neden oluyor. Bundan dolayı da erken teşhis ve tedavi başarılı bir doğum için oldukça önemli.
Erkek kısırlığına kirlilik, sigara, kötü beslenme, yetersiz egzersiz ve yüksek stres gibi faktörlerin sebep olduğu düşünülüyor.
Bir Çalışmada Birmingham Üniversitesi’nde Gerçekleşti
Kısırlık teşhisi ve tedavisi için Birmingham Üniversitesi’nden Dr. Gallagher’ın geliştirdiği yazılım, sperm kuyruklarının hareketlerini ve hızlarını izleyerek spermlerin sağlık durumları hakkında bilgi sağlıyor.
Gallagher, “Spermlerin kuyrukları, sağlıkları hakkında bilgi sağlıyor. Kuyruklarındaki değişimlere bakarak spermlerin ölmek üzere olup olmadığını veya bir biyolojik etkene tepki verip vermediğini anlayabiliyoruz” diyor.
Kısırlık sorunu yaşayan erkeklerin yalnızca küçük bir bölümünün sorunlarını çözme potansiyeline sahip bu tür teknolojilerin kabul görmesi ve yaygınlaşması için zaman gerektiği ve son çare olarak başvurulduğu bilinmelidir.