Connect with us

Gündem

Yapay Zeka Meme Kanserini Tespit Edilebiliyor

Published

on

The Lancet Digital Health dergisinde yayınlanan ScreenTrustCAD adlı çığır açan bir çalışmada, Karolinska Institutet araştırmacıları, yapay zekanın meme kanseri taramalarında uygulanmaya hazır olduğuna dair güçlü kanıtlar sundular.

Mamografide Tarihi Bir Paradigma Değişimi

Meme kanseriyle mücadelede otuz yılı geçkin süredir hayati bir araç olan tarama mamografisi, sınırlı sayıda radyolog ve bazı kanser vakalarının ara ara gözden kaçması gibi zorluklarla karşı karşıyaydı. Ancak geçmişe dönük araştırmalar, yapay zekanın bu sorunların üstesinden gelebileceğini gösteriyor.

Karolinska Enstitüsü Onkoloji-Patoloji Bölümü’nde başyazar olan Karin Dembrower, “Yapay zekâ ve insanlar, görüntüleri biraz farklı değerlendiriyor; bu da kanseri tespit etme şansımızı artıran bir sinerji yaratıyor.’’ dedi.

Meme Kanseri Tespitinde Karşılaştırmalı Doğruluk

Tarih boyunca, her meme kanseri taraması iki radyolog tarafından incelendi. Ancak bu çalışma, geleneksel yöntemi yapay zekâ destekli tarayıcılarla karşılaştırarak test etmiştir.

Dr. Dembrower, şu şekilde açıklamada bulundu: “ScreenTrustCAD çalışmasıyla, iki radyologun performansını ve bir radyolog ile yapay zekâyı karşılaştırmak istedik’ ’dedi.

Nisan 2021 ile Haziran 2022 tarihleri arasında Stockholm’deki Capio St. Göran Hastanesi’nde 40 ila 74 yaş arasındaki 55.500’den fazla kadının taramasından elde edilen bulgular şu şekildedir:

Geleneksel yöntemle 250 kanser vakası tespit edilirken, yapay zekaya sahip iki radyolog ile birlikte çalışıldığında 269 kanser vakası tespit edildi. Yapay zekaya sahip bir radyolog tek başına 261 kanser tespit ederken, yalnızca yapay zekâ kullanıldığında 246 kanser vakası tespit edildi.

Karolinska Institutet’ten baş araştırmacı Fredrik Strand, “İki radyologun mevcut standardıyla karşılaştırıldığında, bir radyolog ve yapay zekâ tarafından yapılan değerlendirme, meme kanseri tespitinde %4’lük bir artış sağladı ve radyologların görüntüleri okuma süresini yarıya indirdi” açıklamasında bulundu.

Gereksiz Geri Çağırma Ve Maliyetlerin Azaltılması

Ayrıca yanlış pozitif sonuçlarda da belirgin bir azalma yaşandı. Bir radyolog ile yapay zekâ birlikte kullanıldığında %6’lık bir azalma görülürken, yapay zekâ tek başına kullanıldığında %55’lik bir azalma sağlandı. Bu yanlış pozitif sonuçlar, sağlıklı kadınların gereksiz olarak daha fazla test yapmalarına neden olabileceği için gereksiz sıkıntı ve masrafa yol açıyor.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.