Connect with us

Sağlık

Yediğiniz Bu Besinler Böbrekte Taşa Dönüşüyor! Ispanak, Pancar, Kakao…

Published

on

Böbrek Taşı

Uzmanların son araştırmalarına göre, bazı besinlerin böbrek taşına neden olduğu belirtildi. Oldukça sancılı ve zorlu bir sürece gebe olan böbrek taşına sebebiyet veren besinlerin günlük hayattaki rutinlerden çıkarılması önerilmekte.

Özellikle gece saatlerinde şiddetli sancılarla uykudan uyandıran böbrek taşı sorunu insan hayatını kabusa çevirmektedir. Bu sorunla başa çıkan kimselerin ise denemedikleri yol artık kalmamaktadır. Halk arasında ‘idrar yollarından kum dökme’ olarak da bilinen böbrek taşı; vücuda fazla miktarda alınan tuz, şeker ve asitli gıdalar böbrekler tarafından süzülmediği için olduğu yere yapışmasıyla ortaya çıkmaktadır.

Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam, fazla kilolar, yeterli miktarda sıvı alınmaması ve aşırı tuz tüketimi böbrek taşı oluşumuna sebebiyet vermektedir. Erkeklerin %12’sinde, kadınların ise %6’sında görülen böbrek taşları, tedavi edilmediği zamanlarda böbrek fonksiyonlarını bozarak yaşamı bile tehdit edebilmektedir.

Oksalat İçeren Besinler

Oksalat, böbrek taşlarının ana bileşenlerindendir. Yüksek oksalat içeren besinler, taş oluşum riskini arttırabilmekte ve bunlar arasında da ıspanak, pancar, kakao, çikolata gibi besinler gelmektedir.

Böbrek Taşı

Hayvansal Proteinler

Aşırı hayvansal protein alımı, idrarda kalsiyum, ürik asit ve oksalat düzeylerini arttırabilmektedir.

Tuz

Yüksek tuzlu bir diyet, idrarda kalsiyum düzeyini artırabilir ve böbrek taşı oluşumunu ortaya çıkarabilir.

Şekerli İçecekler

Şekerli içecekler, yüksek fruktoz içeriği sebebiyle ürik asit seviyelerini artırabilir ve böbrek taşı riskini tetikleyebilmektedir.

C Vitamini Takviyeleri

Aşırı C vitamini alımı, idrarda oksalat birikimini artırabilir ve böbrek taşı riskini daha da tetikleyebilir.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.