Connect with us

İlaç Sektörü

Yeni Kovid-19 Varyantı Endişeleri Artarken Güncel Aşılar Yakında Kullanıma Sunulacak

Published

on

Eris adını taşıyan yeni Kovid-19 varyantının yayılma hızı endişe yaratırken güncellenmiş Kovid-19 aşılarının bu ay içinde ABD’de kullanıma sunulması bekleniyor.

Sağlık hizmeti sağlayıcıları, Kovid-19 enfeksiyonları kaynaklı hastane yatışlarının arttığı bir dönemle mücadele ediyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre 2021’in sonlarında ilk kez tespit edilen Omicron’un alt varyantı olan Eris veya EG.5.1, şu anda yeni Kovid-19 vakalarının yaklaşık %22’sini oluşturuyor.

Yeni varyantın belirtileri arasında burun akıntısı, baş ağrısı, yorgunluk, hapşırma ve boğaz ağrısı bulunuyor. Verilere göre 13-19 Ağustos haftasında hastane yatışları %18’in üzerinde artarken ölümler bir önceki haftaya göre %17 arttı.

Sağlık hizmeti sağlayıcıları ve eczaneler, Omicron ile mücadele amacıyla tasarlanmış güncel aşıyı kullanıma sunmaya hazırlanırken uzmanlar; ABD halkının büyük bir kısmının aşı olmayı tercih edeceği konusunda iyimser değil.

Kaiser Aile Vakfı’nın Anket Metodolojisi Direktörü Ashley Kirzinger geçen ay Reuters’a şunları söyledi: “Eğer halk sağlığı yetkilileri, yetişkinlerin çoğunun yıllık olarak bu aşıları olmasını istiyorsa ABD halkına Kovid-19’un hala devam ettiğini ve hala bir risk oluşturduğunu anlatmaları gerekecek.”

Yayın kuruluşuna göre aşının ilk kez sunulduğu 2021’de aşı olan kişi sayısı ABD nüfusunun %73’üne denk gelen 250 milyon kişiye ulaştı. Ancak sonbaharda ülkede aşı olan kişi sayısı 50 milyonun altına düştü.

Yatırım grubu Jefferies’in analisti Michael Yee, geçen yıl düşük talep ve yaklaşan yeni aşıya dair beklentiler nedeniyle aşı üreticilerinin işten çıkarmalar yaşayabileceğine dikkat çekti. Yee, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Geçen kış ne olduğuna bir bakın. ABD’de aşı 50 milyondu ve Kovid-19 ile ilgili geçen seneye göre daha az endişe var gibi görünüyor” dedi.

Uzmanlar, Eris varyantının önceki varyantlardan daha büyük bir risk oluşturmadığına inanıyorlar. Johns Hopkins Üniversitesi Bloomberg Halk Sağlığı Okulu’ndan öğretim üyesi Andrew Pekosz, The New York Times’a verdiği demeçte, “Endişe yaratsa da bu varyant ABD’de son üç ila 4 aydır dolaşımda olanlardan büyük ölçüde farklı göstermiyor” dedi.

Pandeminin başlangıcından bu yana ABD’de bir milyondan fazla kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

CDC, yıllık grip aşısı yanı sıra Kovid-19 aşılarını ve takviye dozlarını güncellemeyi öneriyor. Yaşlılar ve bağışıklığı zayıflamış kişiler, daha şiddetli semptomları önlemek için aşı olmaya özellikle teşvik ediliyor.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.