Connect with us

Sağlık

Zatürrede Erken Tanı Ölümlerin Engellenmesinde Çok Önemli

Published

on

Zatürre (pnömoni), genellikle bakteri, virüs veya nadiren mantarların neden olduğu akut solunum yolu enfeksiyonu türüdür. Türkiye’de enfeksiyon kaynaklı ölümler arasında zatürre ilk sırada yer alırken bu önemli sağlık sorununa dikkat çekmek, hastalıktan korunmak, tedaviyi düzenli kullanmayı sağlamak ve riskli gruplar için aşılamaya vurgu yapmak amacıyla Dünya Sağlık Örgütü, 2009 yılında 12 Kasım’ı dünya zatürre günü ilan etti.

Her yaş grubunda görülebilen ve ölümcül sonuçları olan zatürre hastalığına dikkat çekmek amacıyla açıklamalarda bulunan KTÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, şu açıklamalarda bulundu: “Zatürre genellikle virüs veya bakteri kaynaklı olarak gelişen akciğer iltihabıdır ve dünya genelinde ölümlerin en yaygın nedenleri arasında yer almaktadır. Özellikle 5 yaş altı ve 50 yaş üstü popülasyonlarda, aynı zamanda kronik hastalığı olanlarda ciddi ve ölümcül bir seyir göstermektedir. Alkol, madde bağımlılığı ve sigara kullanımı zatürre ölümlerini artırabilir. Covid-19 pandemisinde yaşanan ölümlerin büyük çoğunluğu zatürre gelişen olgulardır. Zatürre önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Risk altındaki gruplara yıllık grip aşısı, 13 ve 23 valanlı pnömokok aşıları, hemofilus influenza tip b aşısı uygulanmaktadır.” şeklinde konuştu.

Zatürreden Korunmak İçin Gereken Önlemler

Zatürreden korunmak için önerilerde bulunan Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Bağışıklık sistemini güçlendirmek; uygun barınma şartları, sağlıklı ve dengeli beslenme, aktif bir yaşam tarzı, yeterli ve kaliteli uyku, bol sıvı tüketimi, stres yönetimi, kronik hastalıkların kontrol altına alınması ve etkili tedavisi, bağışıklık sistemini zayıflatan ilaçların gerekiyorsa sürekli ve yakın hekim kontrolü altında kullanılması, viral solunum yolu salgınları sırasında risk altındaki grupların kalabalık, kapalı, iyi havalandırılmamış ortamlardan uzak durması, hijyen kurallarına uyulması, hastalık belirtileri gösteren bireylerin toplumdan izole olmaları gibi önlemler alınmalıdır.” dedi.

‘’Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır’’

Prof. Dr. Özlü, erken tanı ve tedavinin önemine dikkat çekerek, “Zatürre belirtileri arasında ateş, titreme, öksürük, üşüme, halsizlik, nefes darlığı, göğüs ve kas ağrıları, solunum ve nabız hızında artış, terleme, kırgınlık, morarma, bazen bulantı ve ishal gibi semptomlar yer alır. Zatürre tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bu belirtilerin ortaya çıkması durumunda, hemen bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurulması ve erken tanının konulup, tedaviye erken başlanması, ölümlerin önlenmesi açısından son derece kritiktir. Yoğun bakım gerektiren zatürre vakalarının yaklaşık yüzde 20 ile yüzde 40’ında ölüm görülmektedir” şeklinde konuştu.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.